Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Виставка творчого доробку народної майстрині, члена НСНМУ Тамари Пилипенко


Цього особливого для кожного українця дня, коли ми відзначаємо День Української Державності та в рамках відзначення 255-ї річниці від дня народження І.П. Котляревського та 205-ліття створення «Наталки Полтавки» у Полтавському літературно-меморіальному музеї І. Котляревського відкрилась виставка творчого доробку народної майстрині, члена НСНМУ Тамари Пилипенко.


Це свято Україна відзначає у день хрещення Русі князем Володимиром, коли Україна зробила цивілізаційний вибір – обрала поступ у напрямку європейської культури.


Українська державність пройшла тернистий тисячолітній шлях, на якому бували періоди, коли Україна втрачала свою державність, але українці – нація волелюбна, яка завжди відстоювала свою незалежність і боролась за власну державу. І сьогодні Збройні Сили України у тяжких боях виборюють наше право жити у незалежній країні.


Серед неодмінних атрибутів державності – герба, гімну і прапора можна назвати також мову, національний одяг, народну пісню та народне мистецтво.
Однією із самобутніх представниць майстрів народного мистецтва нашого краю є Тамара Пилипенко. Вона працює в різних напрямках декоративно-вжиткового мистецтва. Це – український розпис, а також традиційна народна лялька з рослинних матеріалів: кукурудзи, рогозу, соломи, сушених квітів та авторська лялька. Ляльки майстрині «носять» одяг, притаманний різним регіонам України.


У своїй художній творчості вона використовує і розвиває основні мотиви традиційного розпису – рослинні орнаменти, фантазійні квіти та птахи. Яскраві кольори створюють незабутні казкові враження.


Фахову освіту майстриня здобувала у Миргородському керамічному технікумі імені М.В. Гоголя та у Полтавському педагогічному інституті імені В. Г. Короленка.


Багато років свій досвід і вміння Тамара Віталіївна передавала своїм учням, працюючи викладачем образотворчого мистецтва ЗОШ № 26.
Вона є активною учасницею міжнародних, обласних та міських мистецьких фестивалів.
Вивчаючи, наслідуючи та розвиваючи давні мистецькі здобутки України, майстриня демонструє безперервність творчого поступу живої національної традиції.


Виставка буде експонуватись з 15.07. 2024 р. протягом місяця з 9.00 до 17.00 год.