Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Тематична екскурсія «Жінки в житті Панаса Мирного»


Сьогодні, напередодні Дня матері, у музеї Панаса Мирного на тематичній екскурсії говорили про жінок, які були в житті Панаса Мирного. Панас Якович належить до тих українських класиків пера, яким водночас вдалося побудувати блискучу державну кар’єру та реалізувати себе в письменстві. Але передусім він – людина, яка просто жила, закохувалась, за чимось сумувала, мала свою особисту думку і особисте життя.


Ніщо в житті кожної людини не відбувається просто так. Всі ті, хто нас оточують в той чи інший момент нашого існування на цій Землі, залишають певний слід в формуванні кожної особистості. Так відбулося й у Панаса Яковича. Мама, нянька Оришка, старша сестра Олександра – перші жінки, які сформували його характер, смаки, уподобання, погляди на життя. Потім буде юнацька закоханість у дівчат-наймичок, що поселять у душі перші розчарування. І лише у віці 40 років він зустріне своє справжнє кохання – дружину Олександру Михайлівну Рудченко (у дівоцтві Шейдеман). Кохання, яке пронесе повз все своє подальше життя. У цьому шлюбі народяться його діти – три сини Віктор, Михайло, Леонід – сенс його життя, його радощі, тривоги і біль. А ще доля подарує йому любимого дідусем онука, Юрія, сина Михайла.


Не можна не сказати про жінок у творчості Панаса Мирного. Бо це також частина його життя, його хвилювання, його біль. Їхні образи створилися з особистих спостережень та почуттів. Всі його жіночі образи трагічні. Жінка у творчості Панаса Мирного майже завжди уособлює внутрішню красу людини, благородство, працьовитість та злагоду. Навіть тоді, коли йдеться про жінок, яких змарнувала їхня лиха недоля, письменник із непереборним болем і співчуттям розбирається у причинах, що знівечили жіночу душу.


У творах письменник прагнув художньо втілити образ безправної жінки, позиціонував здатність жінок до громадянської активності, необхідність усвідомлення ними власної суспільної повноцінності, а також обгрунтовував їхні права на здобуття освіти, досягнення гендерної рівності, професійну самореалізацію й самовдосконалення, свободу індивідуального життєвого вибору й незалежність у шлюбі.


Запрошуємо всіх, хто небайдужий до постаті Панаса Мирного та його творчості, відвідати тематичну екскурсію «Жінки в житті Панаса Мирного».