Taste of Poltava Region. Шляхами Котляревського
Майже рік тривала робота Музею І.Котляревського щодо участі у спецпроєкті “Taste of Poltava Region. Шляхами Котляревського” (м.Київ). Нарешті, очікувана зустріч – презентація кулінарної “Енеїди” І.П.Котляревського відбулася! 04-05 лютого 2025 року у Києві відбувся майстер-клас для кухарів України, де спікером стала завідувачкою філії Музею І.Котляревського Марина Голубнича. Тішить, що сучасні кухарі, готуючи розкішні обіди, вивчають та досліджують кухарський досвід нашого народу. Адже українські кулінарні пріоритети – це щось невіддільне від національного характеру та історичної долі. Це один із маркерів нашої ідентичності. Саме кулінарні пріоритети зробили вагомий внесок у розвиток української кухні, яка визнана однією з найкращих у світі. Щобільше, за змістом, між українською кухнею та полтавською вже давно стоїть знак тотожності. А книга відомого полтавця Івана Котляревського “Енеїда” через безліч українських страв, взагалі, вважається не тільки початком української літератури, а й першою українською кухарською книгою, написаною доступною розмовною мовою. Далеко відійшла в минуле доба І.П.Котляревського, але кулінарні пасажі “Енеїди” і досі народжують безліч чудових смакових та запахових асоціацій:
Тут салощі все тілько їли,
Сластьони, коржики,стовпці,
Варенички пшеничні, білі,
Пухкі, з кав’яром буханці…
А тепер, учасники майстер-класу, будуть частувати українців полтавськими стравами доби Івана Котляревського у новому прочитані. Дякуємо організаторам проєкту та особисто - Юлію Рабін, за чудовий експеримент, який рухає нас теперішньою дорогою у товаристві з минулим та дбає про майбутнє.