«Рости, паска, висока, як верба»
Такі слова промовляли господині на Полтавщині, коли випікали весняний обрядовий великодній хліб. Виготовляється він тільки з дріжджового тіста, і в кожній родині є свої секрети приготування смачної паски. А випікали її багато, від 5 до 50 штук, щоб вистачило на всіх членів родини та родичів. А ще в пошані були й інші смаколики – калачі, коржики, пряники-медяники, сластьони.
З великодніми обрядами нашого краю знайомила користувачів бібліотеки-філії №5 Марія Пісцова, завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу етнографії Полтавського краєзнавчого музею імені В.Кричевського.
Пані Марія звернула увагу присутніх, що на книжковій виставці представлені унікальні книги про українські звичаї, кухню, обрядові страви. Зокрема, книга Лідії Артюх «Звичаї українців у народному календарі», в ній можна знайти рецепти пасок: козацької, столітньої, снігової чигиринської, канонівської. Марія Петрівна почастувала відвідувачів заходу паскою, що приготувала за рецептом жительки с-ща Нові Санжари Полтавського району. Смачно! Рецепт є в бібліотеці, звертайтеся