Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Пропала грамота»


19 жовтня у Полтавському літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного відбувся перегляд українського художнього фільму кінорежисера Бориса Івченка «Пропала грамота».

В основі кінокартини, що знята на Київській кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка, – однойменне оповідання Миколи Гоголя, яке адаптував для сценарію Іван Драч. Головну роль зіграв Іван Миколайчук, а також допомагав і в режисурі фільму.

Стрічка «Пропала грамота» посідає окреслене місце в історії українського кіно. Інтерпретуючи твір Миколи Гоголя, Іван Драч збагатив сценарій вставними епізодами. Сміливий сюжет про побут та звичаї українського козацтва, зображений крізь призму комедійного жанру, було втілено чи не вперше на кіноекрані. Розв'язкою ж фільму став приїзд козаків до царського двору, щоб передати гетьманову грамоту імператриці. Втім, столиця виявилася скоріше примарним місцем, насправді порожнім.

Стрічка гарно відображає своєрідний селянський та козацький колорит, більшою мірою завдяки атрибутиці та мові героїв. Найяскравішою складовою частиною є українська музика – неповторне народне багатоголосся, що сягає глибини серця.
У фільмі «Пропала грамота» професійно повернута втрачена значущість козацької звитяги – на тлі українського фольклору та пасторалей, у гумористичних ситуаціях показано її героїчний характер.