Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Полтава пам'ятає героїв: Юліан Матвійчук


З лютого 2014 року Україна веде справедливу війну за збереження незалежності, за державний суверенітет і територіальну цілісність.
Відвага та мужність українських воїнів вражає. Високою відповідальністю, рішучістю і бойовим духом сьогоднішні герої довели всьому світові, що українці - незламна нація, здатна захищати свою свободу та незалежність. Вони стоять «насмерть» за кожного з нас, за наше вільне майбутнє у незалежній країні.

Та, на превеликий жаль, ціною цих успіхів і перемог на передовій є життя наших військовослужбовців...
Кожна війна має своїх героїв.


Юліан Матвійчук — український громадсько-політичний діяч, військовий, учасник війни на Сході України, голова Полтавської міської організації ВО «Свобода».

Народився 14 червня 1989 року в м. Полтава. Сьогодні йому би було 35 років.
З 1996 по 2006 роки навчався у Полтавській ЗОШ №4. Вчився у 1-й полтавській музичній школі, спеціальність «скрипка» з 1995 по 1998 роки. У 1998-2000 роках навчався в Полтавському музичному училищі на спеціалізації — скрипка. З 2000 по 2005 рік навчався у Полтавській дитячій художній школі. Співав у народному хорі «Калина».


Закінчив історичний факультет Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка як спеціаліст, вчитель історії та правознавства (2009–2014). Працювати за фахом не встиг: захистивши диплом, відразу вирушив на фронт.
Брав активну участь у «Революції гідності». Засновник полтавської сотні самооборони.
З 2011 року Юліан Матвійчук — голова Полтавської молодіжної організації «Студентська Свобода».


У жовтні 2015 року обраний депутатом Полтавської міської ради 7-го скликання від політичної партії ВО «Свобода». Як депутат Полтавської міської ради відстоював історичні будівлі міста, зокрема доклав зусиль, аби будівля Кадетського корпусу була передана на баланс держави, боровся за належне вшанування військових, лобіював націєзахисні проєкти.


Юліан Матвійчук з 6 червня 2014 року — учасник війни на Сході України. Будучи ще студентом, у 2014 році добровольцем пішов боронити незалежність України в російсько-українській війні у складі «Азову».


Вдруге став на захист України зі зброєю у руках у перший день повномасштабного вторгнення росіян. Служив у складі 116-ї окремої бригади територіальної оборони спочатку як гранатометник, потім як аеророзвідник групи "SOLOVEY".
Помер 20 травня 2023 року у шпиталі м. Дніпра внаслідок важкого поранення.


За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов'язку був нагороджений Орденом «За мужність» ІІІ ступеня (30 червня 2023, посмертно).


6 липня 2023 року рішенням 3-ї позачергової сесії Полтавської міської ради 8-го скликання Юліану Матвійчуку присвоєно звання "Почесний громадянин міста Полтава". 8 грудня 2023 року Полтавська міська рада перейменувала вулицю Пушкіна на честь Юліана Матвійчука.

 

Збір на потреби підрозділу Юліана