Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Подорож у фентезійні світи


Багатовікова українська культура створила досить міцне підґрунтя для написання романів та повістей у стилі фентезі. Маємо досить широку базу персонажів, напрацьованих українськими письменниками XVIII-XIX століть, та сюжетних елементів, створених міфами, легендами, переказами.
Так, крім класичних відьом, вовкулак, русалок, домовиків, водяних, українська міфологія та демонологія пропонуються авторами безліч інших цікавих та самобутніх персонажів, унікальних у своїй неповторності.


Зараз українські письменники Володимир Рутківський, Сашко Лірник, звертаються до цього жанру. Не оминали й своєю увагою й вітчизняний кінематограф тему міфології й відобразили її на широкому екрані. Пропонуємо вам підбірку екранізованих книг вітчизняного фентезі та познайомтесь з українськими міфологічними істотами.


«Сторожова застава» (2017)
Український пригодницький фільм-фентезі, знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменної книги Володимира Рутківського. Фільм розповідає про сучасного школяра Вітька, який через загадковий портал часу потрапляє у минуле – на тисячу років назад.
Книга «Сторожова застава» є у бібліотеках-філіях №2, 3, 4, 9, 10, 12, 13, 17 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.


«Брама» (2017)
Сюжетом фільму бралась за основу культова п'єса Павла Ар'є «На початку і наприкінці часів». Світова прем'єра фільму відбулася 28 листопада 2017 року на Талліннському кінофестивалі «Темні ночі». Стрічка розповідає про сім'ю, що мешкає у Чорнобильській зоні відчуження. Головує у ній баба Пріся, яка товаришує з русалками. З нею живуть онук Вовчик і хвороблива донька Слава, яку покинув чоловік. Несподівано їхнє розмірене життя закінчується — баба Пріся отримує містичне попередження про особисту катастрофу, що станеться найближчим часом, і якій треба запобігти.
Книга є у фондах бібліотек-філій №2, 3, 4 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.


«Чорний козак» (2018 р.)
Історична фентезі-стрічка режисера Владислав Чабанюка. Сценарій до фільму базується на казці Сашка Лірника «Про вдову Ганну Шулячку, Чорного Козака і страшне закляття».
Події відбуваються у ХVII столітті. Від чоловіка, котрий пішов на війну, красуні Ганні залишається лише перстень, шабля та донька. Ганна відмовляє численним женихам і самостійно веде господарство та виховує дитину. Але раптом починають відбуватися дивні речі — по ночах хтось приходить до обійстя і виконує найтяжчу роботу: оре поле, лагодить ворота… Ворожка дає Ганні зачароване яйце, здатне зробити її невидимою і дізнатися, хто приходить до неї уночі. І побачила Ганна Чорного Козака, проклятого не бачити світла сонячного…
Книга є у фондах бібліотеки-філії № 4 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.

 
«Легенди Чарівнолісся» (2022)
Кінострічка за однойменним сценарієм, який переміг у 2017 році на конкурсі «Коронація слова» в номінації «Кращий кіносценарій для дітей». Але невдовзі у видавництві САМІТ-КНИГА вийшла однойменна дитяча книга «Легенди Чарівнолісся».
Історія фільму починається з того, що суворий Воїн та веселий Мольфар з примхи долі стають охоронцями чванькуватого хлопчиська, навіть не підозрюючи, що від цієї дитини залежить порятунок всього Чарівнолісся і навіть Світу. Відтепер ця трійця, разом, протистоятиме наймогутнішим силам зла.