Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Перша українська Конституція


В день, коли ми відзначаємо одне з найбільших державних свят - День Конституції України, принагідно згадати автора першої української конституції Пилипа Орлика. Створений ним державотворчий документ, став в сучасному розумінні однією з перших європейських конституцій.


Майбутній державний діяч народився у м. Косут Ошмянського повіту на Віленщині у 1672 р. Батько його був військовим, служив на боці польського короля. Мати Ірина походила з українського роду Малаховських. Вона охрестила сина за православним обрядом, хоча батько був католиком.
Освіту здобував спершу у єзуїтському колегіумі у Вільні, а продовжив курс наук у Києво-Могилянській колегії. Його вчителем був професор філософії Стефан Яворський. Навчався на відмінно, проявив талант до ораторства і поезії, цікавився філософією і літературою, добре володів українською, польською, церковнослов’янською, болгарською, сербською, латинською, італійською, німецькою, шведською, французькою, російською, старогрецькою, новогрецькою і турецькою мовами.


З 1702 року – генеральний писар, став найближчим соратником І. Мазепи. Після Полтавської битви емігрував в Османські володіння.
Через півроку по смерті І. Мазепи, у квітні 1710 р, П. Орлика обирають гетьманом України у вигнанні. Тоді ж був створений державотворчий документ, що мав назву “Пакти й Конституція прав і вольностей Війська Запорозького” більше відомий, як Конституція Пилипа Орлика.


Конституція до створення якої долучились П. Орлик, Г. Герцик, А. Войнаровський, К. Гордієнко складалася з преамбули й 16 параграфів. У преамбулі схематично викладена історія українського народу і Війська Запорозького. Автори Конституції стверджували, що “народ козацький” став засновником Київської держави, однак, згодом у боротьбі з Польським королівством Україна втратила свою незалежність, яку відновила лише за гетьмана Богдана Хмельницького


Текст Конституції був складений латинською та українською мовами. Вона діяла в Правобережній Україні до 1714 р. Документ, значно обмежуючи права гетьмана, заклав основи республіканського правління в Україні.


Конституція Пилипа Орлика стала вищим виявом української політичної думки ХУІІ ст., фактично проголосивши Україну незалежною демократичною республікою.


Пилип Орлик був людиною обдарованою і багатогранною. Він був поетом, видавши дві книги поезій “Алкід Руський”, присвячену Івану Мазепі (1695 р.) та “Гіппомен сарматський”, який присвятив полковнику І. Обидовському.


Пилип Орлик – один з найвизначніших борців за волю України. Він був першим євроінтегратором. Всю свою енергію покладав на формування міжнародної коаліції на підтримку ідеї незалежності України. На його честь названо вулицю в Полтаві. У шведському місті Крістіанстад на будинку, де мешкав П. Орлик, встановлено пам’ятну меморіальну дошку. Також його ім’я увічнене в назві найбільшого літовища Франції аеропорту Орлі.