Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Фантастика в Україні - явище давно не з області фантастики


Читачі бібліотеки-філії №4 мали чудову нагоду познайомитися та поспілкуватися з українськими письменниками-фантастами, які відвідали Полтаву в рамках проєкту «Фантастичні meetings».


Відчуття – ніби побували в інших світах. Це були вечори неймовірних занурень у історії, що відбувалися чи відбуватимуться, а інколи – відбуваються у нашому світі чи в зоряних Галактиках.


Українська фантастика є багатогранною за формами та методами трансформування реальності. Від альтернативної історії, як в романі «Стожар» львівської письменниці Ярини Каторож, до космоопери «Стрибок у безодню» харківського фантаста Андрія Ворона чи кіберпанку «Нагострені леза» Наталки Ліщинської.


Олена Кузьміна презентувала захоплюючий містико-фантастичний та водночас психологічний роман «Морок над містом», який здивував читачів оригінальним підходом до теми надприродних явищ.


Харизматичний письменник Андрій Новік завітав із презентацією другої книги із проєкту «Книга змін» - романом «Закон третьої крові». Перший роман «Медальйон трьох змій» вже відомий читачам бібліотеки. Тому серед присутніх зібралося багато молоді – шанувальників сучасного українського фентезі.


Однією із найяскравіших представниць нової генерації українських фантастів літературознавці називають Світлану Тараторіну. Всього за рік її роман «Дім солі» про постапокаліптичний Крим став бестселером. Письменниця народилася в Криму, добре знає його історію. Тому затишна атмосфера зустрічі наповнювалася легендами, міфами, викликала співпереживання за долю Криму.


Молода українська письменниця Ольга Коваль, літературний псевдонім якої Айя Нея, у своїх творах поєднує фентезі та містику, альтернативну історію та горор, романтику та пригоди. Її книги обожнюють читати підлітки.


Проєкт «Фантастичні meetings» фінансово підтримав полтавський бізнесмен Андрій Гурник, що дало можливість запросити до бібліотек міста письменників-фантастів з різних міст України. Всі новинки, презентовані упродовж зустрічей, тепер є у бібліотеці, активно читаються та обговорюються не тільки любителями фантастики, а й всіма, хто цікавиться атмосферними історіями, детективними сюжетами, легендами й міфами.


На завершення кожної зустрічі учасники презентації мали змогу поспілкуватися з письменниками особисто та придбати книги з автографом авторки.
Перебування відомих гостей у Полтаві змістовним і цікавим зробила завідувачка філією Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського, екскурсовод Марина Голубнича.