До Дня пасічника в Україні
Наше здоров’я значним чином залежить від того, з чого складається наш раціон харчування. Тому про користь натуральних продуктів годі й говорити, а мед, як ніщо, належить до надзвичайно корисних продуктів харчування. Бібліотекарі бібліотеки-філії №12 вирішили розповісти своїм користувачам не тільки про користь меду та бджіл, але й про представників найсолодшої професії - пасічників, адже пасічників цінували на нашій землі із сивої давнини. День пасічника в Україні почали святкувати з 1997 року. На пасіках країни сьогодні близько п’яти мільйонів бджолиних сімей, і Україна займає одне з знакових місць в експорті меду. В цей день в усіх містах України відбуваються ярмарки, де презентуються різноманітні сорти меду та інша солодка продукція.
Ми запропонували дітям чимало цікавої інформації про бджолу-трудівницю. Зокрема:
- в середньому, медова бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя. Наразі, кількість бджіл у світі швидко спадає. Тому робота пасічників – важлива складова у збереженні популяції цих комах.
- для того, щоб зібрати 100 грамів меду, бджолі необхідно облетіти ні багато ні мало, 46 тисяч км, для порівняння – це довжина екватора.
- бджоли – найпрацьовитіші істоти з усіх земних створінь. Новонароджені бджоли починають трудитися вже на другий день свого життя, а на 6–10 дні свого життя бджоли вже будують стільники і виконують «навчальні» польоти.
- бджола в змозі тягти вагу в 310 разів важчу за себе.
- у бджоли п’ять очей. Три у верхній частині голови і двоє попереду.
- це єдина комаха, яка виробляє їжу, яку їдять люди.
На завершення ми запропонували нашим маленьким користувачам приєднатися до свята й розмалювати веселу бджолу. У кожного вийшла своя бджола, але всі дітлахи розуміють, що бджола найкорисніша комаха в світі. Не дарма в народі кажуть : «Бджола – божа мушка, а пасічник – божий чоловік».
Отож їжте мед, шануйте бджолу та пасічника і будьте здорові!