Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Григорій Сковорода: знайомий незнайомець



Полтавщина - край багатий на таланти. Вона стала колискою для багатьох людей, які прославили її ім’я у світі. Один із них Вічний студент, вчитель-новатор, філософ, вегетаріанець та не спійманий світом Григорій Сковорода. Його вважають одним із найосвіченіших людей XVIII століття та ставлять поруч із такими філософами як Сократ, Спіноза та Конфуцій. Сковорода винайшов власну формулу щастя, багато уваги приділяв самопізнанню, став зачинателем нового жанру в українській літературі – байки.


Майбутній філософ народився 3 грудня 1722 року в Чорнухах, що на Полтавщині у вільній козацькій родині, отже дух свободи відчував змалечку.
Про цікаві факти з біографії мислителя читачі бібліотеки-філії № 3 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ, учні 9-А класу ЗЗСО № 37 дізналися у ході інтерактивного заходу «Григорій Сковорода: знайомий незнайомець». Наукові співробітники Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Ганна Барська, Олена Халимон та Олеся Васецька свої захоплюючі розповіді про дитячі роки, освіту, неординарні здібності славетного земляка поєднали із пізнавальними іграми, цікавими практичними заняттями: писали чорнилами, використовуючи гусячі пера та слухали звуки їх сліду на папері, перекладали слова з латини, мелодію найвідомішої патріотичної пісні, символу незламності українців «Ой у лузі червона калина» виконали на найпростіших музичних інструментах XVIII століття.


Говорячи про останні роки життя Григорія Савича Сковороди, які він провів у селі Пан-Іванівка (зараз Сковородинівка) згадали про розміщений там Національний літературно-меморіальний музей присвячений життю і творчості філософа та меморіальний комплекс пам'яток від XVIII століття, що були знищені ракетою Х-101/Х-555 від російських агресорів точковим влучанням 6 травня 2022 року.


Щоб злочини проти людяності не підлягали забуттю переглянули документальний фільм «Сковородинівка: полювання на дух України» про боротьбу російських окупантів із культурними пам'ятками нашої Батьківщини. Він є одним із фільмів проєкту «Харківщина зруйнована, але незламна» і присвячений фіксації наслідків російських злочинів на території Харківського регіону.


Цікаву та пізнавальну зустріч завершив майстер-клас по виготовленню жаби із солоного тіста, після прослуховування байки Григорія Сковороди «Жаби». А вже вдома його учасники пофарбують її у кольори відповідно до свого настрою чи погоди за вікном.